PIRALU® légcsatorna

Kingspan légcsatorna rendszer

A légcsatorna rendszer sokszor láthatatlan de fontos eleme az épületnek

A Kingspan PIRALU® panelből készült légcsatorna rendszer a légveszteségeket a töredékére csökkenti a hagyományos horganyzott lemez légcsatornával szemben. Ez a korszerű rendszer így az alacsony energiafelhasználás, az üzemeltetésből adódó alacsony széndioxid (CO2) kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentésének hármas előnyeit kínálja.

Ha szigetelt légcsatorna rendszer akkor Kingspan PIRALU

A jelenleg elérhető hőszigetelő anyagok közül a Kingspan PIRALU panelek adják az egyik legjobb hőszigetelési értéket, az innovatív gyártási megoldásokkal összeállított légcsatorna elemek pedig erős és időtálló rendszert alkotnak.

Kiemelkedő
hőszigetelés

Közel kétszer jobb, mint az ásványgyapot szigetelési értéke.

1500Pa
üzemi nyomás

A speciális ragasztási megoldások rendkívül erős elemeket biztosítanak.

Kingspan - elérhető a D légtömörség

C-D
légtömörség

A csatlakozások megfelelő tömítése esetén elérhető a D légtömörség is.

20/22/30/50mm
vastagság

Három panelvastagság és számos csatlakozó keret megoldás érhető el.

Megoldásaink

Beltéri légcsatorna rendszer - Kingspan

Beltéri légcsatorna rendszer

Az épületekben alkalmazott légcsatornák esetében 4 lehetőséget kínálunk. Legnépszerűbb a 20mm vastag Kingspan PIRALU rendszer, ahol két megoldást ajánlunk a keresztmetszettől függően. A 30mm vastag Kingspan PIRALU rendszer csak nagy keresztmetszet és ritka technológiai követelmény esetén alkalmazott. Szintén választható még a Kingspan KoolDuct 22mm vastag rendszer, mely fenolhab töltetű.

Kültéri légcsatorna rendszer - Kingspan

Kültéri légcsatorna rendszer

Az épületeken kívül telepített légcsatornák esetében 6 lehetőséget kínálunk. Legelterjedtebb a 30mm és 50mm vastag Kingspan PIRALU rendszer, utóbbi alkalmazását 2,5m²-nél nagyobb keresztmetszetek esetében javasoljuk. Ezek a rendszerek elérhetők külső alumínium bádogozással is és szintén elérhető a fenolhab töltetű Kingspan KoolDuct kültéri rendszer két panelvastagsággal.

Csatlakozó keret megoldások

Csatlakozó keret megoldások

A csatlakozó keretek esetében számos megoldás érhető el attól függően, hogy az egyes elemek egy szellőzőgéphez, szabályzózsaluhoz, hagyományos légcsatorna rendszerhez vagy egymáshoz csatlakoznak. Az ismert alumínium rejtett keretes csatlakozókat továbbfejlesztettük és sok egyszerűbb, gyorsabban szerelhető megoldást is kínálunk. Ezek közül népszerűségével kiemelkedik a Kingspan 4Bolt peremes csatlakozó keret, ahol ez egyes elemek peremszorítóval összehúzhatók.

Egyedi légtechnikai megoldást keresel vagy személyes egyeztetést szeretnél?

Amennyiben olyan műszaki megoldást keres, amit az általános légtechnikai elemekből nem lehet megvalósítani akkor hívjon minket, vagy vázlatosan küldje el az elképzelését. Ha kell akkor a helyszínen felmérjük és kitaláljuk a megoldást.

Kingspan PIRALU Légcsatorna Rendszer – Innovatív megoldásaival új korszakot nyit

A hagyományos légcsatorna rendszer számos területen jó választás lehet, viszont szigetelt légcsatorna esetén a Kingspan PIRALU® légcsatorna rendszer sokkal több, mint egy alternatíva.

Gazdaságos

Korszerű mérnöki megoldás műszaki teljesítmény kompromisszumok nélkül – átlagosan 15% alacsonyabb költség.

Energiatakarékos

A légcsatorna rendkívül alacsony légvesztesége jelentős elektromos energia megtakarítást eredményezhet

Időtálló

Gazdaságosság a teljes élettartam alatt

Kingspan PIRALU Légcsatorna Rendszerek
Kingspan - 16 új műszaki megoldás

16 új műszaki megoldás 2019-2022 között

Kingspan - visszatérő vevőkör

87% visszatérő vevőkör

Kingspan - 600nm akár egy nap alatt

600 m2 akár egy nap alatt

Kingspan - 140000nm gyártott elem

140.000 m2 gyártott elem 2019-2022 között

50mm vastag kültéri rendszer

A nagy szabad keresztmetszettel rendelkező légcsatorna elemeket hagyományos horganyzott lemez légcsatornából és panel légcsatornából is komoly feladat megépíteni, legyártani, valamint szállítani, telepíteni. 

Az 50mm vastag Kingspan PIRALU rendszer hőtechnikailag akár egy 100mm vastag közetgyapottal szigetelt lemez légcsatornát is túlteljesít, viszont a súlya sokkal alacsonyabb és nagyságrenddel könnyebben telepíthető. Amennyiben a kültéri légcsatorna szabad keresztmetszete 2,5-3m² vagy nagyobb akkor az 50mm vastag Kingspan PIRALU kültéri rendszer alkalmazása javasolt az elemek robosztus méretei és a nagy légmennyiségek fokozott hőszigetelési igénye miatt. 

Az 50mm-es Kingspan PIRALU kültéri rendszer kérhető 1 vagy 4 oldalt 0.7mm vastag alumínium lemezekkel gyárilag bádogozott változatban is.

Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer - 50mm
Lotte Alumínium - Kingspan KoolDuct légcsatorna rendszer bádogozva

Alumínium bádogozott kültéri rendszer

Vannak olyan beruházások, ahol a megrendelő vagy a műszaki ellenőr fokozott külső védelemmel ellátott rendszert ír elő vagy a hagyományos bádogozott-lemez légcsatornához hasonló, bádogozott kültéri rendszert szeretne. Ezekre az esetekre ad megoldást az 1 vagy mind a 4 oldalon 0.7mm-es alumínium bádoggal gyártott Kingspan PIRALU légcsatorna rendszer.

A többi légcsatorna rendszerhez hasonlóan ezek az elemek is felszerelésre kész állapotban mennek ki a helyszínre. A bádogozás már rögtön a formaépítési folyamat után megtörténik, az elemek csatlakozó keretei és a merevítések csak ezután kerülnek a helyükre, melyek egyúttal rögzítik is az alumínium lemezeket a panelhez.

Ezeket a rendszereket külső peremes; Kingspan 4Bolt csatlakozókeretekkel gyártjuk és az egyes elemek hagyományos peremszorítóval a helyszínen könnyen és gyorsan összehúzhatóak. Az ismert almínium rejtett keret és H-bajonett csatlakozási mód itt nem alkalmazható, viszont 4 oldalt bádogozott megoldás elérhető 50mm vastag Kingspan PIRALU rendszer és kültéri Kingspan KoolDuct rendszerek esetében is.

4Bolt csatlakozó keret peremszorítóhoz

A légkezelő gépek és a légtechnikai rendszerek alacsony energiafelhasználására való törekvés alacsonyabb légsebességet és szinte dupla akkora szabad keresztmetszeteket eredményeztek a légcsatorna rendszerek esetében, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. 

A hagyományos horganyzott légcsatorna rendszereknél ismert peremszorító vagy kramli egy kiforrott megoldás, alkalmazása könnyű, gyorsan szerelhető és a peremes keretek csatlakozó felületei egyszerűen tömíthetőek.

A külső peremes Kingspan 4Bolt csatlakozó keret bármely rögzítéstechnikai gyártó peremszorítójával alkalmazható, minden esetben 20mm-es szárral és M8 csavarhoz megfelelő furattal rendelkezik. A szerelési metódus egyezik a hagyományos légcsatorna rendszereknél ismert folyamatokkal. A jelenleg elérhető két; 20mm-es és 30mm-es méret Kingspan PIRALU és Kingspan KoolDuct rendszerekhez is alkalmazható, rögzítése a Kingspan DuctSeal Pro ragasztóval történik.

4Bolt csatlakozó keret

Gyakori kérdések a légcsatorna rendszerekkel kapcsolatban

Nem. Felszerelésre kész légcsatorna elemeket szállítunk ki.

A projektek helyszínén elég nagy a nyüzsgés, általában több szakág dolgozik egyszerre és ritkán adottak a precíziós, hatékony gyártáshoz szükséges körülmények. Ugyanakkor jóval kevesebb problémát okoz a megrendelőknek is ha nem kell a légcsatornák gyártásához, tárolásához helyet biztosítani, ráadásul ez a megoldás nem gazdaságos egyik szereplőnek sem. A lefontosabb szempont ugyanakkor a megfelelő, kontrollált körülmények között legyártott elemek minősége.

Relatív de nem. 1-2 munkanapos gyártási határidővel dolgozunk.

Igen. Kínálatunkban nem csak a alumínium rejtett és bajonettes kötési megoldás érhető el, hanem a peremes csatlakozó keret (4Bolt) is, melyek peremszorítóval (kramlival) összehúzhatók. Ez nagyobb (800-1000mm) csatlakozó keret méret felett ad rendkívül nagy segítséget a szerelőknek. A 4Bolt keretek felragasztását a Kingspan DuctSealPro segítségével tudjuk elvégezni, a homlokfelületek tömítésekor a hagyományos légcsatorna rendszereknél ismert megoldások alkalmazhatók.

Régen csak 400-500Pa, tehát alacsony üzemi nyomásra ajánlották csak ezeket a rendszereket de sokat fejlődött a technológia és jelenleg 800-1000Pa üzemi nyomásra tervezve gyártjuk a Kingspan elemeket 2x-es biztonsági tartalékkal. Utóbbi azt jelenti, hogy a tervezett üzemi nyomás kétszeresét (1600-2000Pa) is képes kezelni szétnyílás nélkül. Ennél nagyobb terhelésre is ki lehet alakítani az elemeket, a mai korszerű ragasztók és széles alkatrész segítségével a 3500-4000Pa is elérhető.

Nem, kifejezetten nem javasolt. A többi piaci szereplő illetve gyártó által használt keretragasztót a tapasztalataink és fejlesztéseink eredményeképp mi 2020 tavaszán kivezettük, mert ezek a ragasztók PU alapú térhálósodó faragasztók. Az előszigetelt légcsatorna rendszerek  kitalálói 40-45 éve ezzel a faiparban ismert ragasztóval kívánták megoldani az alumínium keretek és a hab közötti szorító kötést. Ez kis keresztmetszetű, beltéri rendszereknél ahol a kasírozás 60/80mikron vastag viszonylag hozza is a ragasztással kapcsolatos elvárást de a légtömörsége nem tökéletes és kikötött állapotban rideg, törékeny lesz, a dilatációt nem kezeli. Utóbbi probléma főleg kültéri rendszereknél okozott problémát.

Mi minden belső légcsatorna él és keret-ragasztásához az általunk kifejlesztett és tesztelt Kingspan DuctSealPro tömítő-ragasztót ajánljuk. Ennek a ragasztónak az ereje hasonló, mint egy – az autóiparban használt – szélvédő ragasztónak, erős de ugyanakkor rugalmas kötést biztosít, UV álló és alacsony hőmérsékleten is hamar kiköt.

A két rendszer között elsősorban a habszerkezet a különbség. A PIRALU rendszerekben PIR hab, a KoolDuct rendszerekben fenolhab töltetet alkalmaznak. A KoolDuct csak 22mm és 30mm-es vastagságban érhető el, kültéren csak alumínium bádogozással vagy egy speciális 3M fólia-bevonattal alkalmazható. Ilyen esetekben a 3M fólia vagy az alumínium bádogozás már a gyártás során az elemekre kerül, ezt követően keretezzük fel az egyes elemeket. A felületvédelemmel ellátott KoolDuct kültéri elemek is felszerelésre kész állapotban kerülnek ki a helyszínre.

Referenciák

A folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően sok sikeres projektben vettünk már részt, ezek közül szemezgettünk.

További képek a Referenciáink menüpont alatt érhetők el.