A vírus és annak pozitív következményei

Hónapok óta tart a vírussal kapcsolatos vészhelyzet és a bezártság. Nehéz időszak ez, de számos felismerést hozott.

Sokan (végre?) ráeszméltek a tiszta, friss levegő fontosságára valamint arra is, hogy életünk jelentős részét zárt terekben, épületeken belül töltjük. Több szakszikk is 85-90%-os arányról ír és az arány helyes.

Többször elhangzott a hírekben is, hogy az újraiduló plázák, irodák és egyéb létesítmények gépészeti rendszereiben a Legionella baktériumok elszaporodhattak az állásidő alatt. Akár a szellőző rendszerekben is. Ez elsősorban akkor fordulhat elő ha nem megfelelő az üzemeltetés vagy elmaradt a karbantartás.  

Tehát fokozottan fontos lett a tiszta, friss levegő és a karbantartás. Most már azoknak is akik erre eddig vagy nem láttak rá vagy nem tartották annyira fontosnak. Nekünk természetesen nem újdonság mindez de sokat segít, hogy sokakban ez a felismerés megszületett. Ez mindenképp pozitívum.

A zárt tér és a friss (vírusmentes) levegő egyáltalán nem zárja ki egymást. De mit is jelent a friss levegő? Tiszta, baktérium és vírusmentes? Csupán ennyi?
Nem, oxigén is kell. Az pedig kint van, az épületen kívül. Vagy egy palackban ha búvárkodunk. A zárt terekbe, az épületekbe ahol tartózkodunk oxigéndús friss levegőt kell bejuttatunk a szabadból és az elhasznált levegőt ki kell vezetni. Szakmai nyelven ezt folyamatos gépi szellőzésnek hívják és szerencsére ma már számtalan megoldás érhető el.

Fontos lenne az a felismerés is, hogy a folyamatos gépi szellőzés ma már elengedhetetlen egy lakásban vagy házban is, ugyanúgy mint az üzletekben, irodákban és más zárt terekben.

Friss levegő - Folyamatos Gépi Szellőzés - Karbantartás

Kérdés esetén keressenek minket bizalommal és igen, ahol folyamatos gépi szellőzés van, jóval kevesebb a baktérium és a penész sem tud kialakulni... ;)